Zachęcamy Państwa do zapoznania się z podsumowaniem działań prowadzonych dla uczniów szkół podstawowych przez ekspertkę zdrowego odżywiania Małgorzatę Talaga - Duma w Gminie Siechnice w ramach projektu „Zaprogramuj się na zdrowsze życie! Cukier dzieci nie krzepi”. Warsztaty dofinansowane były przez Gminę Siechnice (w ramach wsparcia dla organizacji pozarządowych na realizację zadań publicznych), a organizowane przez Fundację Szczęśliwi Bez Cukru www.szczesliwibezcukru.pl .
Czy warto eliminować cukier ze swojej kuchni? Owszem, warto! O ile nasi dziadkowie spożywali cukier okazjonalnie (5 kg rocznie na osobę w 1900 roku), obecnie znajduje się on prawie w każdym produkcie, który stoi na półce w sklepie. Aktualne dane wskazują na spożycie cukru na poziomie 40-45 kg cukru na osobę rocznie!
Cukier dodany znajduje się w 70-80 % przetworzonej żywności na sklepowych półkach. Na etykietach często ukrywa się pod innymi nazwami: cukier buraczany / brązowy / trzcinowy / kokosowy / owocowy / inwertowany / puder, glukoza, fruktoza, sacharoza, laktoza, maltoza, maltodekstryny, dekstryny, maltotrioza, dekstroza, syrop glukozowy / cukrowy / z buraków cukrowych / sacharozowy / maltozowy / glukozowo-fruktozowy / skrobiowy / kukurydziany...
Jako społeczeństwo mamy poważne problemy zdrowotne wynikające z nadmiernego spożycia cukru. Badanie NATPOL 2011 pokazuje niekorzystne tendencje zdrowotne w kontekście nadwagi i otyłości oraz poziomu cholesterolu w tej grupie wiekowej. Odsetek osób z nadwagą w przedziale 18-34 lata wzrósł z 21,5% w 2002 r. do 25,7%. Wśród 33,5% osób w wieku 18-34 lat stwierdzono hipercholesterolemię, czyli co trzeci młody Polak ma zbyt wysoki poziom całkowity cholesterolu. Zwiększyła się liczba osób chorujących oraz zagrożonych cukrzycą.
Prognozy przedstawione w badaniu NATPOL 2011 sugerują, że jeśli styl życia nie ulegnie zmianie, nastąpi rozpowszechnienie cukrzycy wśród dorosłych Polaków, czyli w ciągu najbliższych 25 lat odsetek chorych wzrośnie z 6 do 12%. Częstość nadciśnienia tętniczego w tym czasie ulegnie wzrostowi z 32 do ponad 50%, zaś procent osób otyłych wzrośnie z 22 do 33%. Podstawą leczenia otyłości jest dieta oparta o produkty nieprzetworzone i węglowodany złożone.
W odpowiedzi na te dane i doświadczenia własne zebrane podczas pracy z dziećmi, rodzicami i nauczycielami na terenie 4 szkół podstawowych w Gminie Siechnice w okresie październik- listopad br. odbyły się zajęcia edukacyjno-kulinarne dla uczniów z drugich klas. Łącznie udało się spotkać aż z 217 uczniami i wychowawcami klas.
Warsztaty cieszyły się wielkim zainteresowaniem dzieci, rodziców i nauczycieli. Spotkania te były też okazją do omówienia z nauczycielami problemów odżywiania dzisiejszej młodzieży (brak śniadań, słodkie śniadania, nadmierne pobudzenie, słaba koncentracja). Niewątpliwie wpływ na takie zachowanie ma również cukier, który jest obecny praktycznie w każdym produkcie reklamowanym dla dzieci. Niepokojące jest to, że w dzisiejszych czasach cukier stał się sporym zagrożeniem z uwagi na spożywaną ilość, intensywność przekazów reklamowych adresowanych do młodych konsumentów oraz negatywny wpływ na zdrowie i rozwój dzieci i młodzieży.
Wyeliminowanie cukru dodanego z diety może być trudne, ponieważ uzależniamy od niego podobnie jak od kofeiny, alkoholu czy nikotyny. Dzieci w wieku szkolnym często są odbiorcami reklam produktów spożywczych, ulegają wpływom rówieśników, dlatego tak ważne jest, aby edukację połączyć z praktyką. W tym celu dzieci na warsztatach otrzymały zbiór przepisów na zdrowe słodycze, które będą mogły wykonać w domu. Celem zajęć było pokazanie dzieciom, że słodycze nie muszą być „owocem zakazanym”! Ważne, aby wiedzieć co wybierać i przede wszystkim jak samodzielnie przygotowywać zdrowe smakołyki – wtedy wiemy, co jemy!
Podczas zajęć dzieci przekonały się jak szybko i samodzielnie można przygotować zdrowe słodycze! Słodkie, ale bez cukru! W wykonanych przepisach wykorzystały owoce suszone takie jak morele, figi, daktyle, które są bardzo słodkie a dodatkowo są źródłem cennych składników mineralnych, błonnika, antyoksydantów. Poznały również cenną dla zdrowia substancję – inulinę, która jest naturalnym prebiotykiem pochodzenia roślinnego, stymuluje rozwój prawidłowej flory jelit i również ma słodki posmak.
Zmiana nawyków żywieniowych to proces, dlatego tak ważne jest aby na każdym etapie, również w szkole, przedszkolu były prowadzone warsztaty wspierające właściwy sposób żywienia. W dzisiejszych czasach stanowi to priorytet wśród działań adresowanych do dzieci i młodzieży. Coraz częściej odnotowuje się przypadki zachorowania na niealkoholowe stłuszczenie wątroby wśród dzieci i młodzieży!
To, że dzieci spożywają za dużo słodyczy TO WIEMY! Pytanie tylko co chcemy z tym zrobić… Działania Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru i dietetyk Małgosi Talagi- Dumy miały na celu wsparcie rodziców oraz nauczycieli z naszej gminy w procesie kształtowania nawyków żywieniowych.
Dziękujemy Gminie Siechnice za dofinansowanie tego projektu i ufamy, że przyniesie on trwałe zmiany ku zdrowiu uczestników!